Garden

NOSTALGI - HMKG

Det er så utrolig mye godt som strømmer gjennom kroppen min i skrivende øyeblikk. Til lyden av Highland Cathedral, spilt inn av musikktropp 2012 - min tropp, kommer store opplevelser tilbake fram i pannebarken.
Jeg husker blod, svette, tårer og slit nedi plasthall, min første drilloppvisning på slottsplassen - på bursdagen til mamma, konserten i Vang Kirke, hvor vi spilte Elsas prosesjon av Wagner så taket løfta seg.
Jeg husker latter og god stemning på rom 220, saxesloen til menneskene jeg bodde sammen med, utallige vendinger på x-plass, dansing og sekkepipespilling i kubegang.
Jeg minnes den x-tra bærten i svenskemarsjen, som ble lagt inn for å "skiple" drilltroppen, pannekakedagene i messa - hvor kp.3 alltid var først i køa, inspeksjoner hvor vi fikk om på "støv på list", julefeiring med kompaniet i musikksal med egenkomponert kompani-sang.
Jeg minnes egentrening med Dischler i x-hall og med Børsum på x-plass, korpsøvelser hvor korpset var musikken, festkonserten hvor vi spilte for ett fullsatt konserthus og drilltroppen viste seg for publikum for første gang.
Jeg husker vaktparadene, hvor det gikk opp for meg hvor stort det jeg var med på var(alle årene i skolekorps fikk full tilbakebetaling(!)); Folk strømte ut fra butikkene og stilte seg opp langs gatene der vi kom marsjerende opp Karl Johan fra Akershus festning.
Jeg drømmer meg tilbake til adrenalinet som suste rundt i kroppen på selveste 17. mai, da vi gikk oppover Karl Johan og spilte Gud Signe Vårt Dyre Fedreland foran slottet, og ikke minst avslutningsturen til Skottland; én hel måned i en av Europas flotteste byer, hvor vi gikk drilloppvisning for 8800 mennesker hver_kveld og ble kåret til Tattooens beste deltagere.

Jeg smiler lurt når jeg tenker tilbake på hvor redde de fleste av oss var de første ukene i rekrutten. Uvitende, forvirra, motiverte, og talentfulle garderekrutter med feltlua trykt ned i trynet. "Du e ikkje Ole på tur!!!" Men det gikk fint. Alt sammen. Vi fikk høre på gardeball at vi var en av de bedre kontene både slo-messig og musikalsk sett. Vi opplevde både oppturer og nedturer sammen, stifta vennskap for livet og opplevde noe vi aldri kommer til å få oppleve maken til igjen. Jeg er så glad for at jeg fikk ta del i alt dette. Det var magisk. 

Hans Majestet Kongens Gardes 3. kompani i mitt <3

1.Togaparty i Skottland, foto: Grande, 2. Barnas Holmenkolldag, foto: Børsum, 3. Julekos i musikksal, foto: Grinden, 4. Skyting på Heistadmoen, foto: Grinden, 5. Daglig vask av strykerom, foto: Refsland, 6. Jeg, Bache og Børsum klare for avreise til Tyskland på Gardermoen Miltære flyplass, foto: Børs sitt kamera, 7. Vandretur i Mönchengladbach med en fin gjeng, foto: ego, 8. Børs, meg, Magnussen på Borussia Stadion, Mönchengladbach, foto: ego, 9. Magnussen, meg, Børs bak Edinborough Castle, Skottland, foto: Grinden, 10. Vaktparade opp KJ, foto: kp.5, medieavdeling.

Follow on Bloglovin

I forsvaret er alle menn

Det gikk så langt at noen av gutta i troppen begynte å diskutere damer med meg. Da sa jeg stopp. Men bortsett ifra det så var det veldig greit å være høne blant så mange haner. Alle oppgaver ble fordelt likt uavhengig av kjønn, og vi jobba hele tiden SAMMEN mot ett felles mål. Om det var noen som ymta frampå og prøvde seg på kvinnevitser, så var det gutta våre selv som sa i fra om at slikt ikke er akseptabelt. Jeg for min del har lett for å bli kompis med gutter, men om du skulle være blant de mest sjenerte også, så er jeg trygg på at på gardeleiren vil du bli tatt godt vare på, uansett. Har du bein i nesa, så er militæret en plass for deg, uansett om du har utover - eller innovertiss. Men så er det ekstra kult å skilte med militæret som kvinne også...Litt mer om livet som gardin (kvinnelig gardist ; - ) ) har jeg skrevet om tidligere. Det finner du her.

Gardeball

Åh, det var fantastisk! Om du ser bort i fra en vals, som ble mer skumpeborti-dans, så var det ikke noe å sette fingeren på. Kvelden var herlig ned til minste detalj. Ballet ble holdt på Grand Hotel i Tigerstaden, gutta våre dressa opp i en velstrøket parade og vi jentene hadde dollet oss opp i de vakreste kjoler og blitt sminka hos de som kan sånt(vi har jo vært sminkeløse ett år...).  Vi fikk servert helt nydelig mat med tilhørende viner, ble underholdt av våre medsoldater med imitasjoner av befal og medgardister, som var så gode at befal lo til tårene trilla, vi mingla slik sosietesfolk er ment til å gjøre, det ble holdt flotte taler, og medgardist Tveit losa oss trygt gjennom kvelden som toastmaster. Gardeballet var en verdig avslutning på ett flott år.

Follow on Bloglovin

Sivilist

(For dere foreldre, venner, kjente og kjære, som jeg vet er interessert i hva som skjedde i Skottland; det kommer. Jeg avslutter ikke her, før dere har fått det dere kom for.)

Året som kp.3-gardist ble brått avslutta sist fredag. Vi kom hjem fra Skottland på søndag, brukte uka på å levere inn våpen og materiell, hang litt på sykestua, og vaska ned kubene våre for siste gang.  Deretter var det avslutningsseremonier og en siste tre av, i sivilt.

Det er nå slutt på å huske sivil jakke og sivile sko når man skal ut på lengre turer. Jeg skal aldri mer laste opp bakfra på buss, og vente på å få "lue av" før jeg kan lee på en muskel. "Se opp!" skal ikke få meg til å sprette opp og stå i rett noe mer. Matkø og vask av vaskeområde, før inspeksjon og oppstilling klokka åtte, har opphørt.

Flere gode konserter og drilloppvisninger rundt om i Norges langstrakte land og utelandsturer, som jeg aldri vil glemme, er forbi. Jeg har fått oppleve en kjendistilværelse som har gitt meg frysninger nedover ryggen, og fått æren av å stifte vennskap med flere flotte mennesker jeg mer enn gjerne holder kontakten med. Militærlivet er positivt på så mange måter. Du må bare oppleve det for å skjønne det.

Siden dimmisjonsreisen, siste flyreise hjem, sist lørdag, har jeg levd i ett vakuum. Hodet mitt jobber med å fordøye alt jeg har vært så priviligert å få vært med på de siste elleve månedene. Overgangen fra å være Gardist Sætherbø til å bli sivile Eirin igjen, er og blir krevende og interessant.

Nå ligger verden klar for mine føtter. Jeg starter denne første uka, som sivil, med å pusse opp rommet mitt og finne meg selv igjen. Aller først en tur i badeland. Deretter jobbjakt. Året som kp.3-gardist var det beste så langt, men jeg har troa på at det her kan bli enda bedre.


En gang gardist, alltid gardist!

Follow on Bloglovin

Skaporden

Skapene mine tidlig i november.

Skapene mine nå, i juli.  Skapene mine nå er et levende bevis på at jeg kaller Huseby for hjem.

Spennende, lærerikt, morsomt, utfordrende, tungt, opplevelsesfylt og annerledes. Ord som alle beskriver hverdagen til en kp.3-gardist. Jeg er snart ferdig med mitt kapittel i Hans Majestet Kongens Gardes musikktropp. Dere andre, som jeg vet leser dette, kan vel nesten ikke vente på deres egen tur. Og det skjønner jeg godt! Dere kommer til å få det hardt, men når det er over, så kommer det gode. Dere kommer ikke bare til å høste frukta av arbeidet dere legger ned, men hele den store åkeren trærne vokser på. Det er ikke lenge til det er du som står med ei blå stripe på brystet.
Men aller først skal jeg få min måned sammen med mitt 3. gardekompani i Edinburgh Skottland. Hvert sekund over dammen skal nytes til det fulle. Etter tur blir det gardeball, og kjolen er bestilt. Woah!

NB!: Dere andre, som enda ikke vet hva dere skal etter videregående, eller ikke vet hvor dere skal gjøre av dere under førstegangstjenesten, ta en kikk her og her da vel! ; - )

Follow on Bloglovin

Jenter i garden

Det er ikke noe i veien for at vi skal kunne prestere like godt som gutta våre. Uttrykket "i forsvaret er alle menn" er i alle fall på vei ut. I gardeleiren, da jeg kom inn, var vi til sammen rundt 60 kvinnelige på leir, inkludert befal. Nå, i juli etter at det har vært nytt innrykk i både 2. - og 4. kompani, har vi virkelig økt i antall. Og det ryktes at når jeg kommer tilbake på leir etter sommerpermen nå er vi mange mange fler. Nye kp.1 hadde nemlig innrykk rett før ferien. Men selv om antall kvinnelige gardister øker, så er vi fortsatt i mindretall. For på leir er det rundt 1000 vernepliktige soldater. Og da er det ganske naturlig at en del spørsmål melder seg;

"Må jeg dusje sammen med guttene?"
Neinei. Det har de løst fint med et skilt hvor det står "jenter dusjer" på, som du bare henger opp på døra når det er din og de andre jentenes tur. (Du blir godt kjent med køsystem i militæret.) Lås skal det være på minst en av kubedusjene også.
I musikktroppen har vi det privilegie å ha en ren jentedusj siden vi er så mange jenter, så vi kan gå dit uten engang å tenke på gutta. Noen fordeler skal man ha av å være så mange høner samlet på en plass.

"Må jeg klippe håret mitt kort?"
Felles for det norske forsvar er at håret ikke skal berøre uniformskragen. I kp.3 skal alt være likt, så langt det er mulig. Jenter kan klippe seg like kort som guttene(1-3mm på sidene og en litt lengre pad på toppen), men det er ingen tvang. Kp.3-jenters hår skal være så godt som klistra til skallen. Om du kjenner ett hårstrå kile deg deilig i fjeset under oppstillingen midt på dagen i november, da har du ikke gjort det bra nok. Masse vann, hårgelé og hårspray er løsninga på slike problem. Håret skal bokstavlig talt være helt strigla, til enhver tid. Å fikse det skikkelig går lekende lett etter hvert.

Haldorsen og Furustøl. Førstnevnte med paradehår.

"Helt ærlig. Hva skjer om jeg får mensen i felt?!"
Jeg er i ett oppvisningskopmani, så dette er ikke noe jeg har måtte tenkt så mye på(vi hadde tre dager felt i november vi, og thats it). Som med så mye annet i forsvaret må du løse det selv. Ifølge jenter i vaktkompaniene, som tilbringer en del mer tid ute i skogen enn en kp.3er,  kan være greit å flytte perioden sin(snakk med helsesøster/lege) til uka etter. Om det ikke er noe alternativ for deg, så har du selvfølgelig våre kjære venner ob, truseinnlegg, intimservietter, og en plastpose til søpla. Det løser seg fint det. ; - ) Og du? Må du på do, så gå på do!


Meg og Myrann på skytebanen. Foto: Grinden - Eb-klarinettist

Forsvaret trenger alltid flere unge, friske mennesker. Så om du ønsker ett meningsfylt år, hvor du jobber for landets beste, så er virkelig førstegangstjenesten plassen for deg. Uansett om du har inn - eller utovertiss.

- Er det noe mer dere lurer på, dere jenter?

Follow on Bloglovin

Helgelandsturné-essens

10 driller, 3 konserter, soving i 3 forskjellige militærleire, en hel del finvær og 50 timer i buss.

Folkehøgskolestemning på Værnes Garnison


Namsos "Rock City". Finværet forfulgte oss hele turen. Kan ikke be om så mye mer.


Fôringstid i "Rock City"


Gutta slo seg løs i rockemuseet i Namsos. Her under ei DDE-låt.


Si hei til skopussemate Nesset!
Vennesund


Kaptein Kaald og hans skute


Drillboys


Utsikta fra vakre Torghatten, Brønnøysund


Rom 220 minus Buggelugg og Nordberg
Tissepause på Polarsirkelsenteret. Fem min til disp. på omtrent 115 vernepliktige. Klar, ferdig, tiss?


Flott mottagelse i Ranahallen, Mo i Rana. Ajeaje!


Vi har gitar i Ola-drillen vår vi. Kultkult!

Namsos-drillen
Gå til 14:58 om du er på utkikk etter el-gitaren ; - )

Jeg hadde med glede reist mer innad i Norge med kompaniet. For en tur dere, for en tur!

bloglovin

Det var øl, berusende ord, det var sommer det var sol

SOMMERPERM!

Grillmat + vin + sommervarme + svømmebasseng og jacuzzi + en herlig gjeng med gardister =


Da har jeg endelig fått sommerferie jeg også. To deilige uker, som for det meste skal tilbringes hjemme, sammen med familien.

Siden midten av juni har jeg rukket å blitt tjue år(!!!), spilt på NM i skolekorps, reist Norge på kryss og tvers, gått min siste Ola-drill,og holdt min siste konsert på norsk jord, som gardist.Siste helga i sommerpermen stikker jeg på hyttetur til Hvaler sammen med deler av rommet. Herligherlig! Deretter står noen hektiske dager på leir for tur, før kompaniet setter kursen mot Skottland og Edinburgh Military Tattoo! Fem uker i Skottland dere. Det skal bli bra!

- Har dere funnet på noe gøy hittil i sommer? : - )

bloglovin

NORD-NORGESTURNÉ

Å være på Norges-turné som en del av Hans Majestet Kongens Gardes tredje kompani var helt nydelig. Vi har hatt tidenes reiserute. På ei uke har vi vært innom Alvdal, Namsos, Brønnøysund, Mosjøen, Bodø, Mo i Rana, Stjørdal og Trondheim.Jeg har sett så mye, og opplevd mer enn jeg kunne tenkt meg til på forhånd. Rundt om i Norges land har vi rett og slett blitt mottatt som kjendiser. Som fenriken sa: Vi er kjendiser som ett felles kompani, ikke enkeltpersoner. Derfor høster vi oftes bare de gode sidene ved å være kjent. Utrolig artig opplevelse. Vi har blitt mottatt av svære plakater, enkelte har måttet skrive autografer, vi har blitt møtt med ett trommekorps ved ankomst Brønnøysund, fått delta på en guidet tur til Torghatten, spist knallgod mat og deilige desserter, og blitt møtt av stormende applaus før vi i det hele tatt har begynt drilloppvisningen. De stedene vi har vært har folk arbeidet lenge for at vi, og de, skulle få en best mulig opplevelse. De hadde stengt av veier til oppmarsjene våre, gitt bybefolkninga fri slik at de fikk muligheten til å se oss live, og selveste hurtigruta utsatte ankomsten sin på kaia i Bodø for å legge til kai under vår innmarsj.

På turen har vi gått ti gode drilloppvisninger, og holdt tre konserter i idylliske omgivelser. Regnvær har vi bare hatt når vi har kjørt buss. Megaheldig!

Drilloppvisning 100års-jubileum Drevjamoen leir, Mosjøen.
Sjt. Ekrem gir drill en peptalk før oppvisning.

Propell på g.

Tilbakemeldingsseanse med befal etter oppvisning. (Dette er det viktigste som skjer etter en oppvisning. For å bli så gode som mulig, må man vurdere egen innsats direkte etter hver oppvisning når ting, som er bra og kan bli bedre, ligger klart i minnet.)

Etter siste Ola-drill i år, som vi gikk utenfor Nidarosdomen i Trondheim, kunne hele kompaniet klappe seg på skuldra for god innsats. De drillene vi har gått den siste tiden kan vi virkelig være stolte av.Og Norgesferie dere, det er virkelig å anbefale!Alle foto: Eirin Sætherbø (c)

bloglovin

Gardenparty

I dag hadde vår kjære dirigent Major Nilsen et helt kompani i hagen sin. Ett spillende, syngende, koselig og pølsespisende kompani. Hele gjengen dro direkte fra årets siste vaktparade for å feire ett år som har gitt oss så mye, og som fortsatt skal gi oss enda mer i litt over to måneder til. Storkos!

 bloglovin

I morgen skal vi holde festkonsert og gå drill i Larvik under NM i Skolekorps. Ser jeg deg der? : - )

Nest siste vaktparade med drill

Nå er det litt over to måneder siden vi gikk vår første vaktparade fra Akershus festning og opp til slottet. 10 vaktparader har i alt blitt gjennomført. Den ene bedre enn den andre. Vi har vært heldige og til og med fått spilt konsert på slottsplassen. En del kult! Jeg kommer ikke til å glemme følelsen av å stå bak ett oppslått notestativ foran slottet, i paradeuniform med tverrfløyta i hånda. Hvem ville trodd at jeg kom til å spille flott musikk foran slottet når jeg stod og spilte Byssan Lull på en kulturskolekonsert for en tolv-tretten år siden?

I dag gjennomførte vi muligens vår siste vaktparade noensinne. Gardemarsj ble under oppmarsjen gjennomført uten noen innkasseringer til Sætherbøfondet*. Og hovedkorps naila Kong Haakon den 7.s honnørmarsj til glede for tilhørerne som stod gatelangs på Karl Johan.

Gatene var fulle av turister, og sola titta fram under Gammel Jægermarsj på vaktombyttet. Slottsplassen var fylt av publikum som tok en masse bilder, og inne blant publikummerne fant man både mødre, fedre, besteforeldre, foresatte, kjærester og venner av årets kp.3ere. Flere japanere hadde også tatt turen og konkurrerte ut de fleste på knipsing. Enkelte japanere så ivrige at de falt og lo.

Siste ola-drill på slottsplassen er nok historie, og nå står nye store oppdrag, opplevelser og utfordringer for tur; Hans Majestet Kongens inspeksjon av HMKG i morgen, Drammen Tattoo og Strømsgodsets 100års-feiring på lørdag, Gardens dag på søndag**, og om litt over ei uke setter vi kursen nordover og legger ut på norgesturné. Beina er slitne, men humøret er med, og jeg gleder virkelig til alt jeg skal få være med på.

 

foto: Refsland

* Gardemarsj er hellig for Gardemusikken, og siden jeg var den første som virkelig havna i baret i den marsjen i år, så fikk jeg et fond oppkalt etter meg. Et fond hvor alle som spiller feil på gardemarsj må betale inn noen kroner.
** Gardens dag: Huseby leir er åpen for publikum fra 11 til 18. Femti kroner for inngang. Drilloppvisninger, skyting og tanks, åpne kuber og mye mer. KOMKOMKOM! Leiren er forresten åpen under Kongens inspeksjon i morgen(dørene åpner elleve), kom og få med det det også! ; - )

SPREDNING!

bloglovin

Tusen sommerfugler og en Herkules

Hjemreisen fra Tyskland var en opplevelse i seg selv. Fra vi lasta opp i Herkulesen(gigantisk militært fly!) var stemninga god. I det vi tok av løfta folk hendene opp i været, og suget vi fikk i magen minnet lett om en karusell. Folk lo og gliste. Vi var flere som også tok turen framme i cockpiten for å se, og Kaald, den heldiggrisen, satt i cockpiten under landingen på Gardermoen.

"Lite fett'a!"

bloglovin

Oppvisning på Borussia Stadion og livet i en NATO-bunker

Det her blir kort - for nett i utlandet er dyrt.

Å gå drilloppvisning på Borussia Stadion for 12 000 mennesker var helt vilt. Stemninga fra tribunen var til å ta og føle på. Vi var gode i går. En så bra drill tror jeg ikke vi har gått før. Glisene satt godt klistra i fjeset på de aller fleste etter den fyrverkerifylte finalen med utmarsj. Da vi gikk på forflytning(marsjere med låst arm på to rekker) rundt stadion etter endt forestilling var det ville tilstander rundt publikum. Tyskerne simpelthen elsker oss. WUnderschön, WOW, wunderbar!


Foto: Nesset

Meg og den tyske flaggvakten.

Foto: Nesset

Nå sitter vi i bussen på vei til Geilenkirchen hvor vi flytter inn i en NATO-bunker. Må si jeg er litt spent på livet uten elektronikk to etasjer under bakken. Og så har vi fått høre at vi har en dusj på deling. Én dusj på cirka 130 mann(og kvinner). Kan bli interessant.

Dagsplan 03.05: Oppmarsj og drilloppvisning i Brunssum, Nederland. Oppmarsj og drilloppvisning i Geilenkirchen, Tyskland.

Auf wiedersehen!

bloglovin

Ankomst Mönchengladbach!

220(familien min) på Gardermoen militære flystasjon, klar til avreise.

Fjelldal og Löchsens tidsfordriv på under de flere timene med venting på flyplassen.


Da er kp.3 anno 2012 igang med sitt første utenlandsoppdrag! Det var først etter seremonien utenfor slottet i går at det gikk opp for meg at vi skulle ut på langtur. Jeg hadde skikkelig reisefeber når jeg satt ved middagen. Klarte nesten ikke sitte stille. Vi kom fram til Mönchengladbach i ett-tiden i natt etter flere timers reise(venting), og er innkvartert på ett hotell med tidenes frokostbuffé. Matvrak.no. Deilig.

I dag skal vi prøvegå underlaget på Borussia Stadion, gjennomgå finalen sammen med alle de andre deltakerlandene(TTT*), og ha en full dress rehearsal.

*TTT: Ting tar tid; finalen her i Tyskland kommer til å være en del lengre enn den på NMT. Og jeg synes den var i lengste laget.

Utsikta fra hotellrommet jeg ble nødt til å dele sammen med Skybert.

Gleder meg til å se mer av Tyskland.

Over og ut, Knut!

bloglovin

Kongelig bursdagsfeiring og NATO-musikkfestival

I morgen feires våre Majesteters 75-årsdag, og i den anledning skal vi opp foran slottet og holde ei oppvisning for dem, med full ola-drill og bursdagssanger. SE HER.

Hjemme på leir, etter endt bursdagsoppdrag, pakkes instrumenter og parade ned, bagger lastes opp på buss, og vi setter kursen mot Gardermoen. Etter planen lander vi i den tyske byen Mönchengladbach i to-tiden på natten. I Tyskland skal vi blant annet. delta på flere oppmarsjer, vise fram ola-drillen vår, gå en drilloppvisning på military tattoo på Borussia Stadion for mange tusen, og bo i en NATO-bunker seks etasjer under bakken, hvor vi ikke engang kan ha med en liten mp3-spiller. Spent? Åja! Om jeg gleder meg? Åje!

Top Secret Drum Corps under Norsk Military Tattoo.

bloglovin

Drilloppvisning på Skøyenkvelden 2012

Kveldsoppdrag for KP3 en torsdagskveld.

 

Stageband klar til opplasting på buss. Alt drilles, opplasting på buss foregår på taktslag.


Inne i bussen sitter vi i rett med hodeplagg på når vi kjører fra / kommer til ett område hvor vi skal løse oppdrag. Underveis har vi selvfølgelig rist løs.

Gardist Magnussen og Visekorporal Sandberg. Visekorporalene er de som har ekstra ansvarsområder. Vi har visekorporaler som fyller stillinger som lagførere, troppsassistent og børsemaker.


Signalhornist Antrobus syker seg opp til å gå drill. Signaltrommis Nesset, ja, Nesset - han bare hermer.

Basstrombonist Widding klart til dyst.


Drillgardist Eriksrud liker kamera.

Stemmetone gis alltid før vi går på. Her fra førsteklarinettist Raad.

Signaltrommeslager Jacobsen og resten av musikktropp klar for innmarsj.

Riktige avstander er alfa omega. Noen centimeter feil her og der  blir fort en fot eller mer i avvik fra det opprinnelige rutenettet, og det gjør at hele troppen ender opp feil.

Noen av dagens tilskuere.

Kjentfolk!

Plassen vi gikk drill på var ikke bred nok. Så om du ser etter finner du nok stageband inni skogen en plass.

Drill under sin stilledel.

Kompani tre oppstilt før frammarsj til trommestunt.

Den tradisjonelle avslutningen på alle Ola-driller, nemlig Gammel Jægermarsj. Her med Sersjant Ekrem i front.

Ola-drillen avslutter alltid med Gud Signe vårt dyre fedreland før utmarsj. Her med våre to sersjanter, som tamburer, i front.

"Tøm 'ær!" Etter endt Ola-drill kontrollerer alltid drill våpenet for eventuell uavfyrt rødfis*.

*rødfis / rødplast: løsskudd

Foto: (c) meg

bloglovin

Sommer på Huseby leir

I dag har vært en slik dag hvor man sitter igjen lettere rød med et smil om munnen.

Ifølge skillet på ryggen min så har jeg vært litt for ivrig med å sole steika, smilet mitt derimot vitner om en deilig dag ute med barfottråkking til Narvesen for å kjøpe is, og kasting av frisbee på x-plass med signaltrommegutta og to gode venninner. (Da jeg var nede på x-plass og kasta frisbee var jeg lykkelig uvitende om at ei kråke sto og fråtsa i melkesjokoladen min som lå på tribunen...)

Kvelsmaten spiste jeg ute med ei bok på fanget og med sola i fjeset til toner av Bruce Springsteen, Bob Marley og ACDC. Deilig.

bloglovin

Hos Pfeil

I dag var størsteparten av rommet mitt samla hos lagføreren vår, Pfeil. Veldig koselig - og kvelden nådde nye høyder når vi fant lillebrorens leker på gulvet og stefarens djembetrommer i kjelleren. Just sayin'bloglovin

17.05.2012 Gratulerer med dagen!

Hva har du gjort på i dag da, Sætherbø?

SJARMØRETAPPEN (Årets gatedrill på Karl Johan. Her kan du se drillgutta danse vals.)

GUD SIGNE VÅRT DYRE FEDRELAND (barnetogavslutning på slottsplassen)

Dagen starta med to enkle seremonier, en ved 7.juniplassen og en ved Oberst Kreps grav. Begge i pøsende regn som la seg i hattebremmen vår. Heldigvis gløtta sola fram når vi stilte opp til sjarmøretappen.

Å gå opp Karl Johan på selveste syttende mai sammen med resten av Hans Majestet Kongens Gardes tredje kompani var helt ubeskrivelig. Å runde toppen ved Freia-skiltet og vite at det er nå det gjelder, og så å gi alt - og bare kjenne at det klaffer. Det var gøy det. Jeg har aldri i min villeste fantasi kunnet forestille meg at det var så vanvittig mange mennesker som hadde stimla sammen på slottsplassen. Fikk en del bakoversveis når vi gikk siste strekka opp slottsbakken. SÅ-mye-folk!

Hjemme på leir gikk vi en liten oppmarsj ned til butikken, hvor Huseby skolekorps hang seg på, for så å marsjere opp igjen til leir og gjennomføre en Ola-drill på hjemmebane. Å gå Ola-drill på hjemmebane var godt. Så selv om jeg var så sliten i beina at det ikke virka som jeg hadde bakkekontakt hele tiden, så var det en trygghet over det hele. Man kan alltid bli bedre slo*-teknisk, men om du ser bort i fra det så gikk jeg en 'feilfri' drill. Om bedre er mulig er ikke bra godt nok. I dag er jeg fornøyd med innsats og resultat.

Jeg klarer enda ikke helt beskrive hva jeg har vært med på i dag. Men at alle unge korpsmusikere bør ta sikte på å være med på det en gang i fremtiden, det er i alle fall sikkert.

Som avslutning på en fantastisk dag, dro jeg og Nesset(skopussemate og signaltrommis) inn til byen for IS(ingen nasjonaldag uten). Også lekte vi likesågodt turister og tråkla hele sentrum i samme slengen. Var også oppom slottet i finværet og slo av en prat med kjentfolk som stod på vakt.


- Hvordan har dere feiret nasjonaldagen?

*slo: sluttet orden - marsjering

bloglovin

Premiere

I går, på generalprøven i Spektrum, hadde jeg hjertet i halsen gjennom hele drillen, og pusten gikk som på en maratonløper. Jeg var så utrolig nervøs, og spenningene i kroppen ga seg
ikke før etter at vi hadde gått av "gulvet" etter gjennomføringen av den lange finalen. I dag derimot gikk det mer min vei. Jeg klarte på ett eller annet vis å endelig knekke koden med å virkelig være på* hele veien, og å stenge ut publikum(som var SJU TUSEN!!!). Fra godt halvtime før vi skulle på, var jeg mentalt forberedt. Mye takket være majoren og resten av befalet vårt. Og vår kjære TTV** som holdt en så fin peptalk for oss rett før vi skulle ut og "feie gulvet". Under den talen var nok ikke jeg den eneste som stod med blanke øyne.

Å gå drill i dag var rett og slett kjempegøy! Jeg og med-Kristiansunder og gardist Johns var så heldige å få to gode klemmer også etter forestilling i dag. En av hennes pappa og en av mannen med ett korpshjerte av de sjeldne, nemlig Trond Brenne, som bl.a. er tidligere dirigent i Tempo***. Herlighet så godt det var å vite at kjentfolk hadde sett på.

I morgen står to nye forestillinger, og tattoo-barbecue på kvelden, for tur. Jeg gleder meg, for herfra kan det bare gå videre oppover. Fritt for å sitte med US Air Force!

*Være på: holde fullt fokus hele veien for å prestere best mulig
**TTV: troppstillitsvalgt
***Tempo: voksenkorpset jeg spilte i i Kristiansund

Den blå lagune venter. God natt!

bloglovin

Norsk Military Tattoo*

*nei, det er ikke ei tatovering.

Nå har det hele starta. I dag var vi og gikk NMT-drillen i Oslo Spektrum for første gang. STORT! Amerikanerne var innom leir og så litt på oss når vi hadde marsj-trening på x-plass* tidligere i uka, koreanerne har flytta inn i bygget til 1. kompani, og i morgen er det generalprøve med alle de andre deltagerlandene i Spektrum. Det begynner virkelig å krible nå.
På fredag startes NMT med en Tattoo-parade i Oslo sentrum, deretter er det premiere fredags kveld, to forestillinger på lørdag og ei på søndag. Da skal amerikansk helt om**en min sitte som ett skudd på det glatte gulvet.


Bilde: forsvaret.no

Kvelden har jeg og noen andre i troppen brukt på å lære drillgutta våre vals. Veldig gøy! På syttende mai er det nemlig tradisjon at HMKGs Musikk - og drillkompani stopper på KJ for at drillgutta skal danse vals med publikum. Pleier å være like stor suksess hver gang. Mødrene som klarer å trenge seg fram gjennom folkemassene, og kapre seg en drillgardist, får en opplevelse de sent vil glemme. Og i og med at jeg har vært med og lært dem opp, skal jeg ta personlig ansvar om noen blir tråkket på tærne. Jeg lover.

*x.plass - den store plassen som bl.a. brukes til drilloppvisninger på leir
**amerikansk helt om - ei av de desidert fineste vendingene vi har, høye fot plasseres med tåspiss lodrett på bakken bak venstre, også dreier man 180' så man ender opp i grunnstilling


Bilde: Google Maps

- Har du vært på NMT noen gang?

bloglovin

Video: Vaktparade 19.04

"Du, Eirin, hva skjer egentlig på en slik vaktparade med drill?" Jo, nå skal du se:

bloglovinbloglovinbloglovin

Snakkes foran slottet!

I dag gjennomførte vi nok en vaktparade fra AK* opp til slottet. Den følelsen man får når man kommer marsjerende oppover Karl Johan og folk bare strømmer ut i gatene, holder kameraene klare for så  å kline det oppi fjeset på de som går rekke én eller seks, samtidig som de klapper og gliser. Den følelsen av å vite at man virkelig er en av "kongens menn", og har en tjeneste som er så fantastisk at man får lov til slikt. Dette topper det å gå med ett skolekorps i gatene i hjembyen en lang gang. Selv om det er fint det også.

Vel framme på slottsplassen gjennomførte vi nok en drilloppvisning. Noe som er en utfordring i seg selv om man ikke skal gå den på ett hellende sandunderlag i tillegg. Jevnt over var det en ganske god drill, om du ser bort i fra at jeg tulla noe helt fælt på musikk egendel, og aller mest hadde lyst til å gjemme meg når jeg var ferdig. Heldigvis gikk vi enda en full Ola-drill** senere på dagen, så jeg avslutta med en bedre prestasjon enn den på slottsplassen. Være på Eirin, være på.


Bilde: Pappa Tjernslien

I morgen er det ny vaktparade med drill på slottet, så om du har muligheten synes jeg du skal møte opp der til halv to og overvære ett fantastisk drillshow!

*AK: Akershus festning
**Ola-drill: musikk - og drilltroppens årlige tjuefemminutters drillprogram -

bloglovin

Å trå på, og med, gresset(h)

Jeg er med og skriver og tar bilder for Kp.3s ansikt utad, nemlig Kp.3s blogg Musikkogdrill.wordpress.com. Og i den anledning fikk vi i mediegruppa et eget lite lynkurs i fotografering av PiO. Kurset varte i tre timer, som fløy fortere unna en du kan si blender. Med skikkelig finvær, en inspirerende lærer, og ikke minst flotte kursdeltagere, så lærte jeg mer på den korte tiden enn jeg noen gang har kunnet. Det skal så utrolig lite til for å få til et over gjennomsnittet godt bilde. Det gjelder visst bare å kjenne til hva som er de rette "partytriksa", som PiO kalte det.

Om vi føler vi har tatt et bra bilde så kan vi bare stikke bortom UV-bygg** hvor de presseansvarlige på leir holder til, så redigerer de bildet for oss, og begge parter kan bruke det i ettertid. Ganske digg.

Noen tips og triks

- Aldri bruk blitz
- Ta bilder i Programmodus
--> også starter du derfra - lek deg med kameraet

*PiO: presse - og informasjonsoffiser
**UV-bygg: undervisningsbygg

Uke 17 CD-innspilling, bilderull

Denne uka har vi besøk av NRK og bruker all vår tid i leirens store gymsal. Plateinnspilling står på plana. Spennende, krevende, morsomt og lærerikt på samme tid. (Bilderullen her er i gult. Gult er kult. Evt synonymt med dårlig tid, ett stykk pc som er død og lange dager.) 

Jeg lever forresten i beste velgående, og gikk min aller første drilloppvisning sist uke. Youtube Lillehammerreveljen så får du se hva jeg driver på med.

 

Debutdrill i Drammenshallen

Torsdag før påskeferie var dagen de aller aller fleste i troppen venta på. Det var nemlig dagen for selve jomfrudrillen, om jeg får kalle det det. Vi i Hans Majestet Kongens Gardes Musikk - og drilltropp 2012 skulle endelig få vise, noen andre enn de som har tatt seg en tur innom plasthall*, hva vi er gode for.

Nervene i garderobene var til å ta og føle på. Til og med hos meg, som ikke skulle gå drill på torsdag, lå nervene så og si utenpå kroppen. Det er dette vi skal bli verdens beste på. Det er dette vi er kjent for. Og ikke bare i Norge. Det er en grunn til at vi under årets Edinburgh MIlitary Tattoo skal være en av de siste aktørene på banen før skottene selv tar over showet. HMKGs Musikk - og drilltropp er verdens beste på å gå drill og spille uten noter samtidig. Så presset var stort på torsdag. Men leverte vi med glans? AJE! Det her kommer til å bli en heidundranes drillsesong! Det kribler allerede. Æ glær mæ!

Opptak fra resten av årets Ola-drill kan du se HER.

*Plasthall: vår kjære øvingshall hvor vi tilbringer flere timer daglig for å pugge drillteknisk. Ei høyrevending dit, ei venstrevending dit. Litt mer utslag på høyrefoten. Derja!  Alt skal være perfekt ned til den minste detalj. Det krever sitt, men er så verdt det når man ser det flotte resultatet!

Gardist No. 1206 Skoug

Hei Eirin,
Jeg ble Gardist i 1951!!! Kompaniassistent og korporal i 1.kompani.
Jeg startet bladet GARDISTEN sammen med Roald Knoph. Eksisterer den fremdeles?

Nå er jeg 80 år og sprek som alltid. 4 kompani var musikk kompaniet dengangen og jeg kunne gått inn der fordi jeg spilte fiolin!!!!. Men valgte 1. kompani i steden. Gode minner.
 

Heisann! 

Så artig å høre!

Gardisten lever fortsatt i beste velgående. På denne linken (http://issuu.com/gardisten) kan du lese fra nyere utgaver av Gardisten.

For min egen del er jeg sikker på at det jeg allerede har opplevd, og kommer til å oppleve, vil sitte i i lang tid. Det er flott å være gardist!

- Eirin


Bilde fra rekruttiden. Her utenfor Den Norske Opera, pent antrukket i vår kjære M70.

Barnas hollmenkolldag!

Gutt: "Er det damer i militæret?!"
Jeg: "Ja, vi vil også gjøre noe for landet vårt. Synes ikke du det er litt kult?"
Gutt, skikkelig bestemt: "Nei, egentlig ikke." Deretter tverrvendte han på skia og skøyta seg opp bakken.

At Kp.3 for en gangs skyld gikk i feltuniform i messa vakte oppsikt blant de andre kompaniene. Søndag den 4. var nemlig hele musikktroppen ut i skiløypene ved Holmenkollen for å hjelpe de små som gikk harepus, bamse -eller elgløypa på ski. Det var utrolig mange snørrete neser ute å gikk, barn som gliste når du heia på dem opp den bratteste bakken, unger som sa takk når du sa de var flinke, barn som satte pris på at vi smurte skiene dems etter at de hadde falt for tredje gang i bakken,  og ikke minst barn som underholdt oss når de hadde stått ned hele den lange bakken og gikk på trynet når de kom på flata siden de ikke lengre konsentrerte seg.

Da vi satte oss i bussen etter endt oppdrag kunne vi alle kjenne det brenne friskt i kinnene, og det var ikke en eneste person som kunne la være å smile. Vi gleda barna med vår entusiasme og fikk dobbelt tilbake.

Signalkorpset stilte i full parade og spilte nede på standplass og delte ut premier i målområdet. En premie vi også fikk for arbeidet vi gjorde med å hjelpe til i løypene og rigge ned. Som løytnanten vår så fint sa:
"Dere har løst oppdraget akkurat slik jeg forventet. Så for det skal dere få en belønning: en barnas stridssekk, type blå."

(BILDER KOMMER)

Holmenkollsøndag

Som avslutning på ei allerede super helg dro hele troppen opp til Holmenkollen for å løse nok ett oppdrag. Full parade, inkl. paradekappe, var på, og vi skapte stemning med drillmusikken vår og den udødelige Holmenkollmarsjen. Som en verdig avslutning på dagen spilte vi nasjonalsangen og Kongesangen til ære for Deres Majesteter Kongen og Dronningen, Deres Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen og Prinsesse Astrid. Så nå kan jeg krysse av for å ha spilt for HM Kongen og HH Kronprinsen to ganger på fem måneder. Dét er det ikke alle som får!

Gardist Sætherbø klar til dyst!


Kongesangen, Ja, vi elsker og Holmenkollmarsj
Signal stod oppe på kulen og spilte. Tonene dems ble sendt via ett høyttaleranlegg så stort at det hele endte med at de så og si spilte i kanon med seg selv. Hørtes veldig fiffig ut jo lengre ut i signalene de kom, men heldigvis for dem så hørte de bare seg selv.


Romkamerat Refsland, med rester av PA-hår, mediterer etter ei veldig innholdsrik og travel helg.

Foto: med-Kristiansunder Johns

*PA: parade

I morgen,  tirsdag er det konsert i Bærum, og på onsdag skal vi spille på Toneheim FHS og i Vang kirke. Huhei hvor det går!

Ville tilstander i Lillehammer

I går lasta vi opp på bussene i full parade, og satte kursen mot Maihaugsalen i Lillehammer. Her spilte vi for en sal fullsatt av korpsentusiaster i alle aldre, som deltok i Hedmark og Opplandsmesterskapet for korps. Jeg har, i likhet med mange andre i troppen, ALDRI spilt for et bedre publikum. Det tok virkelig helt av. Gliser fra øre til øre bare jeg tenker på det. Virkelig god stemning!

All musikken vi spilte i går ligger det opptak av på youtube.

I musikktroppen går det ikke bare i konserter og andre spilleoppdrag, vi går drilloppvisninger også. En av låtene vi spilte i går, Halling av Edvard Grieg, arrangert av Lars Erik Gudim, skal vi bruke som forflytning i årets "Ola-drill".

Forresten, om du vil se suicide trombones i praksis, spol fram til 11:00 i denne. Jeg lover deg, det er kjempekult!

Festkonsert!

I morgen braker det løs i Oslo Konserthus. Salen er fullsatt - med 1400 solgte billetter! Sommerfuglene kjører berg -og dalbane i kroppen min, og jeg kan nok trygt si at jeg ikke er den eneste kp.3-eren som føler det slik. Vi i musikktroppen skal spille et helt fantastisk program, og drilltroppen skal, i tillegg til å stå der og se flotte ut, utføre sin første bølgesekvens for publikum. Det hele kommer til å bli så utrolig bra! Kaald på rommet har til og med tatt luggen, som på folkemunne kaltes "ekornet", for anledningen. For min del gjenstår bare litt syarbeid på uniformen og spitting av sko og belter - så er jeg klar! 

SPENT!

Æ sjer dæ der ja? : - )

 

H.M. KONGENS GARDES FESTKONSERT

Oslo Konserthus

Munkedamsveien 14 OSLO

29-01-2012 18:00

200,- for to timer fantastisk musikkshow

Billetter kjøper du her.

 

 

Endelig juleperm!

Ti dager etterlengta juleperm er påbegynt! MEGET BRA!

De tre siste månedene har vært helt annerledes enn det jeg er vant til fra før av. Jeg har gjort ting jeg aldri hadde trodd jeg skulle gjøre, som feks å skyte med HK416 og gjennomføre en vernemaskedrill inkludert gassmasketest med tåregass. Jeg har stått opp rundt halv seks hver morgen for å klistre håret til skallen, stryke uniform og strekke seng. Ei seng hvis sengetrekk skal strykes før det legges på. Jeg har bretta alle klærne i skapet, men likevel fått om* på t-skjortene mine fordi den midterste var en millimeter for kort. Jeg har brukt rundt 16 timer for å få godkjente spitsko. Jeg har deltatt på uttallige musikkøvelser, vært med og spilt konserter, og brukt flere timer nede i plasthall hvor vi står og terper på marsjteknikk til svetten renner på ryggen. De tre siste månedene har virkelig vært helt annerledes enn det jeg er vant med fra før av. Men jeg har kost meg. Og jeg har fått uttallige gode venner, som jeg vet jeg kommer til å ha kontakt med etter avslutta tjeneste (dimmisjon) i september neste år. Det er godt med fri nå, men jeg gleder meg allerede til å sette kursen mot Huseby leir igjen andre nyttårsdag. Satser bare på å ikke måtte bruke krykker når jeg kommer tilbake. Sliter med beinhinnebetennelse i begge leggene. Som Stengel ville sagt: "Positive tanker, positive tanker!"

*om - da må det utbedres og stilles på nytt ved neste inspeksjon

De kjære spitskoene etter seksten timers arbeid.

Julepermvask på 220
Nå har jeg endelig funnet meg til rette i sofaen hjemme med familien. Talglys kaster fine skygger i taket, juletreet stråler i grønt, rødt og gull, det knitrer godt i peisen, julekaker, karameller og klementiner står framme, og julegrøten er spist. Årets mandel gikk til gardist Sætherbø. Den jula her kommer til, og vil, bli god. I morgen tar jeg med fløyta og skaper julestemning på ett av byens gamlehjem.Varme tanker sendes til alle de som har en ekstra tung jul i år. 

Om du strever med å finne en mening med  å være lykkelig i juletida kan dette(link) innlegget av Marie være noe for deg.

God jul ønskes til både kjente, kjære, fjerne, nære og medgardister! Aldri glem at dere er fantastiske!

Vår aller første konsert / Moss 20.nov.

Det var så absolutt ikke fritt for kaos når hovedkorpset skulle ut på veien og spille konsert(nei, forresten: vi spiller ikke konsert, vi løser oppdrag) for første gang. Alt var nytt, og nye rutiner måtte på plass. Her i garden skal alt drilles slik at vi bruker minst mulig tid. Overraskende nok så brukte vi bare tjue minutter mer på å rigge ned, skifte, rydde og laste ut i buss enn vi bør bruke. Det er ikke så verst.

Å være utenfor leir å spille konsert var utrolig spennende. Samtidig var det var helt merkelig å bli mottatt av en så stappfull og så forventningsfull sal. Årets kontigent hadde jo ikke gjort noe for den velkomsten vi fikk. Det er det kontigentene før oss som har oppretta. (Men vi er på veldig god vei til å gjøre oss fortjent til den nå. Dét er det ikke noen tvil om.)

Med bl.a. Kill Bill-versjonen av Humlens Flukt (The Green Hornet) med trompetrekka som solister, den kjente Sousa-marsjen The Stars And Stripes Forever og en Abba-medley med vokalister spilte vi en etter forholdene veldig bra konsert. Applausen og smilene våre da vi var ferdige var det i hvertfall ikke noe å utsette på.

Kaos under forsøk på lining av dressposer og skifting fra M70* til PA**


 *M70 - perm - og reiseuniform
**PA - paradeuniform

Julekos med KP3

Ja, jeg er i live.

I går deltok jeg på tidenes koseligste juleunderholdningskveld noensinne. Store deler av kp.3, både stab, musikk og drill, samla seg i musikksalen til to timers julekos. Med husband, egenlagd julemusikkvideo, allsang, pepperkaker og julebrus og julekonkurranser på militært vis (rulling av liggeunderlag osv) var det skikkelig god stemning. Som avslutning gikk vi rundt ett miniatyrjuletre ute på oppstillingsplass. Julestemninga kom virkelig for fullt da vi gikk rundt treet og sang Deilig er jorden firstemt.Førstemann å lage en pyramide og synge ett vers av Glade jul:


Tropp tre har gått over til å bli drilltropp og har endelig fått den etterlengtede lua si. Så i år ble juleevangeliet byttet ut med fortellingen om lueløpet; 18 timer med hardkjør. De levde på en boks rosiner, en liten sjokolade, vann og en energidrikk. Halv tre på natta ble de vekt av befalet som skrek i roperter og hadde Rammstein på full guffe. Deretter var de gjennom både mønstring, styrketester, lang marsj, våpenslo (drilling med garander), 3000m. De hadde heller ikke lov til å snakke med hverandre under løpet, så liningen de hadde i mørket, hvorav bare en på laget fikk bruke hodelykt, var særs vanskelig. Fire stykker røk ut underveis, og må nå tjenestegjøre i andre avdelinger.

- Har du kommet i julestemning?

Bilder: Magnussen og Grinden

Fornøyd!

Jeg holder på å gå inn paradehatten min! GLIS

" Presenteeer tÆR! "Sjekkpunkt: Høyre arm og hånd, kolbens plassering i skulder, venstre arm og hånd, pust, avslapning.

Både luktene og lydene på skytebanen minner sterkt om nyttårsaften. Stemninga også. Noen litt skremte, andre helt feststemte. Det er bare Mr. Beankalkunen som mangler.Lunsjen på skytebanen ble inntatt i sandskråninga. Det var nesten som å være på aketur med en barneskoleklasse igjen. Bare snøen som mangla - vi hadde nemlig overraskende fint vær.

I teltet kjørte stemninga berg -og dalbane. Det var som oftest kaldt, og ikke minst utrolig trangt. Elleve personer i en tiduker blir litt vèl trangt. Men dog - primusvakt er overraskende koselig. Spesielt når man kan sitte å se og høre på sine romkamerater som snakker og reiser seg opp i søvne og smiler til en, og deretter får fotmassasje.

HK-en skulle forresten ligge ved vår høyre side i senga. Ikke ofte det skjer.

På bussen var det plutselig skoleturstemning igjen. Og skoleturstemning er, som alltid, god stemning. Spesielt når man har en kosebamse som Widding man kan lene hodet på.

I musikktroppen er det ikke vanlig å ha så mye grønn tjeneste, så at vi fikk tre sammenhengende dager ute i felt er ganske unikt. Med framrykningsteknikk krigsøvelse i minusgrader, hvor jeg hadde vakt i ei myr, primusvakt, BC*, 94 skudd på skytebanen, texas og sibir** og feltrasjoner ble denne turen definitivt noe jeg kommer til å ha med meg lenge. Jeg storkosa meg, og er misunnelig på de andre kompaniene som har to måneder grønn tjeneste. Jeg trives virkelig når jeg får krype rundt i skogen i full GRU*** med HK-en på arma.

* BC - bæsj and carry -> go figure
** Texas - våpenpuss i felt. Sibir - befalet går rundt og inspiserer alles føtter, hender og ansikt for rifter, sår, tørrhet og forfrysningerpå kvelden. Hadde aldri trodd løytnanten og fenriken skulle ta på tærne mine.
*** GRU - grunnutrustning - stridsvest fylt med bl.a. feltflaske, ørepropper, våpenmagasiner, feltkniv osv. + hjelm. feltspade og våpen

bloglovin

I dag forsov jeg meg skikkelig og rakk såvidt flybussen hjem. Noe jeg tror feltdagene har skylda for. Som Grinden sa: Begrepet sliten har blitt løftet helt opp til ett nytt nivå.

PS: Gratulerer med gardistlua til alle Kp.1ere!

Linet og tilrettelagt

God stemning:
Et porno skap, og tre dager i felt neste uke, dvs. opptil ti timer på skytebanen!

Dårlig stemning:
Snøkammoen skal pakkes ned til feltuka, og den er sykt vanskelig å brette. I tillegg lukter det sterkt gasskammer. Vernemaska står nemlig også på lista.

Jeg  er syk på fjerde dagen(feber og forkjølelse) og orker så og si ingen ting. Det utgår virkelig å være syk under minneseremonien* i morgen og i felt neste uke. Jeg nekter å være et soveposedyr i felt.

* til minne for de soldatene vi har mistet i tjeneste i inn - og utland

bloglovin

Hans Majestet Kongens Garde 155 år

bloglovin

Første gardeoppstilling i dag i anledning 155årsdagen til HMKG. Det vil også si Kp.3 anno 11/12 sitt første møte med publikum. Nervene var utenpå kroppen til de aller aller fleste av oss. Seks stykker skulle kunnes utenat, og i fem kvarter skulle vi stå helt stille(i hvil og rett*). Ikke rart de fleste av oss holdt på å gå på trynet da vi endelig fikk kommandoen "marsj frem." Høyrefoten blir nemlig helt tung av blod.

Det klirra selvfølgelig i kassa til Sætherbø-fondet** under den musikalske utførelsen, noe annet var ikke å forvente. Men med tanke på at vi har vært her bare en måned til sammen, så klarte vi oss samlet sett utrolig fint. Og jeg tror ikke jeg var alene om å bare glise når vi hadde marsjert ut fra x-plass. Storgleder meg til å ta fatt på konsertturneen som starter allerede i midten av november nå. Det året her er allerede fantastisk, og bedre skal det bli! (Det er fortsatt litt uvirkelig at jeg nå er en del av ett av verdens beste musikk - og drillkorps.)
Foto: Garderekrutt Grinden på klarinett

* hvilestilling og grunnstilling: opp med haka, feste blikk opp og fram, rompa litt ut, hender i buksesøm, lillefinger inntil lår, inn med magen, opp med brystkassa osv. - se for dere hvordan vaktene utenfor slottet står

**Sætherbø-fondet: Det var det ja - kommer mer om det senere!

bloglovinbloglovinbloglovin

Livet i Kp. 3

Alt skal lines, generell romorden skal alltid opprettholdes, fellesområder vaskes hver morgen, "sjekk antrekk* utføres hver gang vi forlater kube**, måltider slukes på toppen ti minutter, uniformen skal bokstavlig talt være strøken til enhver tid, i skapet har alt sin faste plass og klær er bretta på millimeteren, vi skal være rutinerte og nesten overdrevent høflige, det å stå i hvil er mye tyngre enn det høres ut som, løse hårstrå og tråkking på plen er no-go, tyggis utgår i uniform, og det meste kan defineres som god eller dårlig stemning.

Dette høres garantert utrolig travelt ut for de fleste av dere, og det kan jeg skrive under på at det er også. Takk og lov for herlige medrekrutter og quiz - og vaffelkvelder i kapellet på onsdager!

 * er skoene pussa? er skolissene oppi skoene? er uniformen rett kneppa? o.l.
** bygningen vi holder til i

Om dere er nysgjerrige på mer, så kan dere ta turen innom musikkogdrill.wordpress.com - fellesbloggen til hele kp3.

bloglovinbloglovinbloglovin

Halloweenfest kan bare ta seg en bolle

For øyeblikket sitter jeg i sofaen. Sofaen hjemme i Kristiansund. Og gud, så deilig det er! Sist jeg hadde perm ble jeg  igjen i Oslo.

Mye av tiden hjemme(åh - jeg liker det ordet!) har blitt tilbrakt i den myke USTREKTE senga mi. Og tidligere i dag  var jeg en liten tur på kafeen, hvor jeg jobbet før innrykk, sammen med mamma og pappa. Det er rart å ikke ha sett foreldrene sine på en måned.

Feltstøvlene ble pussa på verandaen i morges samtidig som flere kjøttmeis svirra rundt bare en meter unna meg. Det var noe helt annet enn å sitte på ei betongtrapp på null-plan i Huseby leir det.

På leir har vi tv-forbud(og alkoholforbud og uniformsplikt) til neste fredag, så i kveld har jeg benytta muligheten til å ta kontrollen. Det ble noen fine timer Notting Hill på meg og Sofus.

Flyet mitt går fra Molde i femtiden i morgen, og jeg er egentlig klar for å komme meg tilbake til leir - hodet kjører i miltærmodus uansett. Hjernevaska allerede. But then again, jeg skal ikke klage på en ekstra time søvn. I MIN EGEN seng.

Musikkøvelse med hovedkorpset

Med flinke medmusikanter og en major*, som bruker humor til å få fram det beste i oss, er livet som gardemusiker herlig! Jeg storkoser meg på øvelsene og nyter virkelig hvert eneste sekund. Det er så godt å ikke sitte i et skolekorps hvor marsjene bare spilles rett gjennom. Her musiseres det virkelig!

But then again. Kravene er mye høyere. og allerede 1. november kommer gardesjefen. Da er det tid for første oppstilling og seks låter skal kunnes utenat. Under oppvisningen kommer vi til å måtte stå helt i ro i opptil halvannen time. Noe som kommer til å føre til smerter i føttene. De er nemlig ikke helt vant til SLO** enda.

Musikktroppen 11/12


TRIVES!

*major: dirigenten vår - alle som jobber i militæret har en grad. Major er over både sersjant, fenrik og løytnant. ( dag ble faktisk majoren med oss ned i messa til lunsj. Gardistene fra de andre kompaniene bare måpte, for det er slettes ikke vanlig å være så på god fot med befalet sitt. )

**SLO: stå i hvil, marsjere, holdte osv.

Spiss mot tiss*


*huskeregel for hvordan våpenmagasinene skal plasseres i stridsvest

Levende turistattraksjon

I dag var første fullverdige permdag. Sytti av åtti dro hjem i går kveld, mens vi ti restrerende tok på M70* og dro på sightseeing i Oslo. Det hele endte opp med at vi ble turistattraksjonen. Japanesere snikfotograferte som bare det, ett par nymotens hippier ba om å få ta bilde sammen med oss, og alle små barna ropte: "se militærere!" med stor begeistring.

Jeg må si selv at vi så ganske kule ut der vi vandra rundt i M70 i Oslo by. M70 er den gamle permuniformen til HMKG som ble laget i 1970. Det ser derfor ut som om vi er dratt rett ut av en Fawlty Towers-episode, evt. en film om franske flyvertinner. Liker det.Dette er garderekrutt Aspevold - den eneste andre høna blant alle hanene som er igjen på leir under perm.


I tillegg til å vandre i Oslos gater, oppsøke operaen og Stortinget, la vi også turen innom slottet for å se på vaktskiftet. Det er rart å tenke på at det er folk fra min tropp som kommer til å stå der det neste året. Både som vakt og hornblåsere*.


- Hvordan er det sivile livet?

*hornblåserne spiller hver gang noen kongelige ankommer slottet, ved reveljen om morgenen, og til alle måltider bl.a.

bloglovinbloglovinbloglovin

Velkommen til rom 220!

Gårsdagen var en ren aktivitetsdag for å skape samhold i hele kp3*. Flere timer fylt med fotball, volleyball, kubb, quiz og en tur - hvor vi selvfølgelig gikk i to rekker ikledd smurfeantrekk*. Japanske turister stoppet faktisk opp og tok bilder av oss. Det ser jo litt pussig ut med åtti personer kledd i samme antrekk.

Når jeg ikke fokuserer på å se opp når vi driver med SLO***, sjekke antrekk før jeg går inn i messa, sluker ett måltid på gjennomsnittlig fem minutter, klistrer håret til skallen, eller driver med romvask - så ler jeg. Jeg storkoser meg virkelig! Artig å finne så mange likesinnede på samme plass. Vi er som en stor familie allerede.

Hils på tre av romkameratene mine! 

*kp3 - kompani tre - foreløpig bare musikktroppen.
**smurfeantrekk: matchende treningsantrekk med sort lue, turkise jakker og svarte bukser 
***SLO: sluttet orden / marsjering

I morgen er andre musikkøvelse - kan nesten ikke vente! I tillegg er det fysiske tester. De kunne de nok utsatt litt... Hang ups, pull ups, sit ups og tretusenmeter hjerte

Garderekrutt Sætherbø

Over speakeranlegget: ?Om det er noen som har bestilt pizza fra Paradis Pizza, så må den hentes ved porten umiddelbart. ASAP!?

Det er ikke slikt man forventer når man ankommer en militær gardeleir. 

Hverdagen er så forskjellig fra den sivilie som det går an å komme. Her hilser du til alt og alle med høyere grad enn deg, du må alltid be om tillatelse til absolutt alt du skal gjøre. Håret skal klistres til skallen, vask av fellesområder, romorden og sengestrekk skal være i orden hver dag, og tidsskjemaet er lagt opp sånn at det eneste du tenker på når du først har fri, er å hive i deg et måltid i messa, som som oftest må slukes på mindre enn ti minutter. 

 Meg i uniform for første gang. Sminkeløs, med hår som så absolutt ikke ville vært godkjent på inspeksjon, upussa støvler og helt naken**. Den blå stripa er kompanistripa og viser at jeg er en del av kp3***.

Jeg og de andre garderekruttene* ankom Terningmoen leir i Elverum på mandag, sov på Rena leir, og allerede på onsdag denne uka dro vi til Huseby i Oslo. Det vanlige er å ha to måneder rekruttid på Elverum... Så allerede der begynte det stresset jeg bare må lære meg å stenge ute, evt. omfavne. 

På torsdag hadde vi vår første SLO****øvelse. Noe som var både spennende og krevende. Mens i går hadde vi vår første korpsøving. Jeg kunne ikke gjøre annet enn å glise da vi hadde spilt igjennom de tre låtene vi har fått utlevert. Alt tyder på at det kommer til å bli et knall år! Både musikalsk og sosialt. Med
rekruttene mine er fantastiske.

Jeg skal prøve å oppdatere dere, og bruke bloggen som ei dagbok, så ofte som mulig. Men den første tida nå så er alt så supertravelt, og det er så mye nytt å lære seg og så mange nye inntrykk, at man blir helt susa. Allerede ved middagen i dag, klokka fire, holdt jeg på å sovne. (Du kan jo bare se på dette innlegget - bare rot.)

- Er det noe dere er nysgjerrige på allerede?

 *garderekrutter: vi er garderekrutter helt til vi blir gardister, og til da, er vi helt nederst på rangstigen.
**naken: om du går med skapnøklene utenpå uniformen anses du å være naken
***kp3: kompani 3, musikk - og drilltroppen
**** SLO : sluttet orden / marsjering.

Det er fortsatt litt uvirkelig at dette er meg etter jul.

5 fire 3 to 1

Når jeg våkner opp i morgen kan jeg telle på ei hand hvor mange dager jeg har igjen i Kristiansund. På mandag reiser jeg nedover til Gardermoen, deretter videre til Terningmoen leir i Elverum for å joine resten av gardistene. Lille meg som gardist dere. Det er ganske vilt. Håper for guds skyld jeg ikke tråkker i salaten nå og kaller meg gardist og blir sendt hjem om seks dager. Det_skal_ikke_skje. Det her SKAL jeg, sammen med gardejentene mine*, klare!


(Garde-Johns til venstre, jeg til høyre. Elisabeth i midten får være med kun fordi jeg savner henne sånn.)

I går bakte jeg kanelsnurrer og tok en hade-runde til alle de flotte vesnene på musikklinja. Og nå på søndag sier jeg hade for ei stund til verdens beste, og deretter blir det hei Garden, hei porno** brettede klær, hei blankpussa sko, hei ny fløyte! Stay tuned for gardeblogging! (Ønsker dere forresten det? For dere er sjukt dårlige til å kommentere. nettopp)

- Har du noe stort framfor deg? Noe du ser fram til?

* Gina og Ingvild, som forholdsvis skal inn i musikktroppen og signaltroppen. Vi har gått i samme korps helt siden vi begynte på barneskolen. Tøffe jenter reiser alltid flersammen!

**forsvaret sier det selv, så da får vel jeg også lov?

Hans Majestet Kongens Garde

For dere nye fine lesere, og dere uobservante som bare glor på bilder, det er ikke mer enn en måned til jeg befinner meg i Elverum i kongens klær! Blir en av fem fløytister i Hans Majestet Kongens Garde, og om jeg klarer å beholde plassen min (JEG SKAL!) så skal faktisk jeg, lille Eirin, delta på Military Tattoo i Edinburgh neste høst. Det er sjukt stort! Dere aner ikke. Det er nesten umulig å tenke seg at det jeg har sett så mange ganger på tv og youtube, skal jeg være med på selv. Åhgud. MIN TUR.

Det er nesten litt vittig. Det var ikke før vi ble innkalt til sesjon at jeg virkelig tenkte tanken om å søke plass i musikktroppen. Trodde jeg. Men nå, på onsdag, når jeg gikk igjennom alle gamle ark og skuffe-fyllstoff på rommet mitt, så fant jeg både et treningsskjema fra forsvaret jeg fikk når jeg gikk på førsteåret, og en brosjyre fra HMKG* som jeg har tatt med meg hjem fra et stevne jeg var på for mange herrens år siden. Så tanken på å søke har ganske tydelig ligget og ulma lenge i bakhodet mitt. Likevel hadde jeg aldri trodd, etter en audition jeg selv mente ikke holdt mål, at jeg kom til å komme inn. Herregud.

- Har dere noen spm angående førstegangstjenesten i Garden? Eller mine forventninger til året? Da er det bare å fyre løs i kommentarfeltet! : - D

Kan være artig å se tilbake på når jeg faktisk har kommet inn. OG JA: Jeg har fått tillatelse til å blogge i milin. Så det er bare å henge på, så skal dere få oppdateringer fra livet i grønt!  - Bloggen skifter farge tredje oktober, som er dagen for innrykk.

bloglovinbloglovinbloglovin

HMKG

Korps
Rett
Fremaaad
Marsj!


Det å være med i HMKG vet jeg kommer til å bli en opplevelse for livet. Jeg storgleder meg, samtidig som jeg er litt skremt. For det å komme inn som fløytist i 3. gardekompani er ganske stort. Tenk: neste 17. mai er det jeg som marsjerer nedover Karl Johan med drilltroppen foran meg. Uæh.. Jeg skal være med og skape magi!

Gleder meg også til å kunne komme hjem i permuniform. Da tror jeg skolen blir første stopp. For jeg kan ikke vente med å se lærerne når lille meg kommer vandrende inn i kongens klær. Vet i alle fall om ett par som kommer til å få hakeslepp.

Aah, jeg er så ivrig! Har vært på youtube en time nå og sett og hørt på tredje gardekompani. Har også funnet veldig mye morsomt. Som disse to f.eks.:

Hahahahahaha! : - D

Nå skal jeg ut og trimme annet enn lattermusklene. Joggeskoene venter.

Tre
Av!

bloglovin

It's all to do with the training: you can do a lot if you're properly trained.Det hjelper ikke å komme inn i Garden som en slamp. Så nå er jeg inne i andre uke av treningsprogrammet som kom i samme konvolutt som resultatet av prøvespillingen.
Jeg satser på å trene regelmessig til jeg skal inn i oktober, så jeg slipper å ligge som ett pumpa slakt når vi blir vekt til rominspeksjon klokka seks om morgenen. Kan ikke se for meg at det er så spesielt gøy.Dette er hva jeg har gjort så langt:

UKE 1:

 • 5000m jogging
 • 3000 m-test
 • benkpresstest 30kg
 • 500 meter svømming
 • 55 x burpees (treningsprogram 3)
 • motbakkeløp: 8 x 40m med ett halvt/ett minutts hvile i mellom

  UKE 2:
 • (innebandy + basket i gymtimen)
 • 45 min zumbatrening
 • 10 min jogging
 • 4 x 10 push ups
 • 4 x 10 sit ups

Før har den eneste treningen min vært de to gymtimene vi har på skolen, zumba når jeg hadde tid og en halvtime/times joggetur i Folkeparken i ny og ne. Med andre ord, ikke så mye.

Gleder meg virkelig til å se resultater!

Mvh. soon to be treningsnarkoman

- Trener du?

bloglovin

Fra pusekatt til kriger

 
Fikk tidenes beste brev i posten i dag, med beskjed om at jeg har kommet inn i musikktroppen i Garden!

Pappa: jeg hadde egentlig ikke forestilt meg at noen av ungene mine skulle inn i militæret jeg.
(han er glad altså!)
Mamma
: tenk at vi får se Eirin på tv foran kongen neste år!
Lisjpia:
Åja
Eirin:
ÆÆÆÆ!!!- Det er lov å gratulere meg. Det går sikkert ikke opp for meg før i morgen uansett. Så da kan jeg kose meg med nye gratulasjoner ;-)

Spørsmål

Om det er noe dere lurer på er det bare å kommentere her på denne siden, så skal jeg svare fortløpende. Nyeste spørsmål blir lagt øverst.

- Eirin

(19.12.11) Andreas: Jeg vurderer å søke kp. 3 i 2012, og ønsker tjeneste i drilltroppen. Jeg har hørt at det er en seleksjonsprosess fra oktober til desember, så jeg lurer på: Hva skjer hvis du ikke tas opp til drilltroppen i desember? Får du da tjenestegjøre i et annet kompani i HMKG, eller er tiden din i forsvaret over?

Og når er normalt dimisjonen i kp. 3 ?

musikkogdrill.wordpress.com/drilltroppen/ - Her finner du svar på alt du måtte lure på om drilltroppen.

Da tropp 3 (nå drilltroppen) hadde lueløp var det fire stykker som røk ut. Tre ble da sendt til sjøforsvaret, sistnevnte vil jeg tro er igjen i HMKG. Så nei, tiden din i forsvaret er ikke over. Du blir bare overført til ett annet kompani eller en annen bataljon.

(13.12.11) Mia: Hei! Eg er ei jente som går på folkehøgskule akkurat no. Eg lurte på å melde meg inn i kp3, men tenker på å gjere det om eit par år. Er det uvanleg å vere over 20 når man begynner? Eg lurte også på kva opptakskrava er... :)

Det er flere over tjue her. Så det er nok ikke et problem. Du bør være i god fysisk form - her blir det organisert trening tre ganger i uka i tillegg til SLO(sluttet orden / marsjering). Og selvfølgelig beherske det instrumentet du vil inn på godt.
Du kan lese mer om tjenesten i HMKG KP3 her: http://forsvaret.no/om-forsvaret/organisasjon/heren/HMKG/Sider/3.-Gardekompani.aspx

Spørsmålsrunde fra november 2010: Del 1, del 2.

(28.04.10 - 28.06.10)
Svar på den første spørsmålsrunden min ligger her.

hits